Crama Rătești a fost infiintată în anul 2008 în momentul în care au fost plantate primele vite de vie în Satu Mare, mai exact în Ratesti. Pentru început această cramă deținea doar 20 de hectare, dar în anul următor mai exact în 2009 au fost plantate alte 35 de hectare în Gereusa iar în anul 2010 alte 150 de hectare în Hodisa. În prezent Crama Rătești deține 205 de hectare pe o rază de 30 de km.

Soiurile de struguri cultivate de Crama Rătești sunt: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Babească Neagră, Pinot Noir, Fetească Albă, Fetească Regală, Șarbă, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay, Aligote.

În zona Ratestiului a existat dintotdeauna o tradiție viticolă care a fost dată uitării în ultimii 20 de ani. Plantațiile au fost abandonate și distruse până când în anul 1989 au fost replantată vita de vie în această minunată zona. La început au fost plantate exclusiv soiuri albe dar cu timpul au fost plantate și soiuri roșii.

Fetească neagră de Crama Rătești este un vin sec care are culoare roșu rubiniu. Aromă acestui vin este de fructe de pădure cu iz de prună uscată. Fetească neagră este un vin fin și elegant confimentat. Se asociază cel mai bine cu carnea roșie care are o textura fină. Se poate servi la 12 -14 grade Celsius.

Cabernet Sauvignon este un vin intens. Este corpolent și are o aromă de coacăze negre , cacao și vanilie. Gustul acestuia rămâne întipărit în memoria și celei mai pretențioase persoane. Cabernet Sauvignon este un vin maturat în barcuri românești de stejar cu un grad de prăjire mediu timp de 23 de luni. Se consumă cel mai bine alături de carne roșie mai condimentată. Mai poate fi servit alături de ciuperci sau de brânzeturi măturate. Temperatura cea mai optimă la care poți serviti acest vin este de 12 -14 grade Celsius.