MAGAZIN ONLINE DE VINURI PREMIUM SI BAUTURI ALCOOLICE FINE!
09:00 - 20:00

Armagnac – o băutură “divină”

04/11/2022
Probabil ați auzit de-a lungul vremii despre Armagnac. L-ați văzut într-un meniu de restaurant, sau poate atunci când navigați pe internet pe vreun magazin online. Cu toate astea, n-ați avut poate curajul să comandați o sticlă, pentru că nu știați exact ce este. În cele ce urmează, vă vom povesti noi despre el, făcând o mică incursiune în istoria sa.

Armagnac-ul este poate cel mai vechi distilat din vin cunoscut din lume.

Arta distilării a fost introdusă în lume de către arabi, între 1411 și 1441. În Franța, la Landes, a fost produsă o “apă de foc”, ce a fost utilizată inițial ca și leac terapeutic. Ulterior, atunci când s-a descoperit că depozitarea acesteia în butoaie dezvoltă diverse arome care de care mai îmbietoare, acesta s-a transformat într-o băutură “de plăcere”. Armagnacul este fabricat în sud-vestul Franței, în Pays de Gascogne, unde regăsim trei regiuni de producție distincte.
  1. Bas Armagnac: în acestă regiune se produc cele mai prestigioase Armagnac din lume, cunoscute după buchetul lor bogat de prune.
  2. Regiunea Ténarèze: aici se produc băuturi foarte parfumate, care sunt uneori mai grosiere decât cele din celelalte zone. În această regiune se produce cea mai mare cantitate de Armagnac, dintre cele 3.
  3. Haut Armagnac: această regiune este cea mai mare ca și întindere, însă are cea mai mică suprafață de vie cultivată și implicit, cea mai mică producție.
Bineînțeles că majoritatea dintre voi veți spune că această băutură este asemănătoare Cognac-ului. Ei bine, nu e chiar așa.

Există diferențe notabile între cele 2 băuturi.

În primul rând, cea mai mare diferență dintre cele două stă în strugurii din care sunt fabricate. În timp ce cognac-ul este fabricat în mare parte din struguri Ugni Blanc, vinul de bază al Armagnac-ului este fabricat dintr-un amestec ce conține mai multe soiuri pentru a include Ugni Blanc și Folle Blache. În ceea ce privește distilarea, cognac-ul folosește vasele de tip oală, în timp ce Armagnac-ul pe cele de tip turn. Cognac-ul se bazează încă pe dubla sa distilare, aceasta având un conținut alcoolic mediu de 72° la ieșirea din alambic. În cazul Armagnac-ului, deși se poate folosi aceeași distilare ca și în cazul cognac-ului, se preferă distilarea continuă, din aceasta rezultând un conținut alcoolic cuprins între 54 și 60°. Prin această distilare continuă se oferă băuturii o aromă bogată, motiv pentru care Armagnac-ul este vizibil mai aromat decât Cognac-ul. De aceea poate, această minunată licoare are denumirea populară de “focul dansant”. Dacă vorbim și despre învechire, atunci putem spune că și aici există diferențe între cele două. Coniacul este învechit în principal în butoaie de stejar francez ce provin din Limousin sau Tronçais, în timp ce Armagnac-ul este învechit în butoaie de stejar provenite din pădurea Monlezun din Bas Armagnac.

O băutură perfectă pentru perioada rece

Din punctul nostru de vedere, este o băutură ce merită savurată mai ales în perioada rece, pentru că aromele sale aparte vor merge perfect alături de un trabuc în fața șemineului. Pe site-ul nostru puteți găsi poate cea mai bogată colecție de Armagnac de la noi din țară, cu peste 260 de tipuri provenite majoritatea din 16 distilerii din zona Bas-Armagnac. Acestea pot fi comandate pentru uzul vostru personal, sau, de ce nu, pentru a fi oferite cadou în Sărbătorile ce vin. Vă așteptăm cu drag să vă delectați cu selecția noastră și să vă comandați aici armagnac,acea băutură care v-a făcut cu ochiul. Cu siguranță este o licoare de care vă veți îndrăgosti și va rămâne adânc impregnată în amintirile voastre. Nu uitați să ne urmăriți și pe pagina de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile noastre.
Share

NEWSLETTER

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi informatii despre cele mai noi produse si ofertele noastre!