Probabil ați auzit de-a lungul vremii despre Armagnac. L-ați văzut într-un meniu de restaurant, sau poate atunci când navigați pe internet pe vreun magazin online. Cu toate astea, n-ați avut poate curajul să comandați o sticlă, pentru că nu știați exact ce este.
În cele ce urmează, vă vom povesti noi despre el, făcând o mică incursiune în istoria sa.
Armagnac-ul este poate cel mai vechi distilat din vin cunoscut din lume.
Arta distilării a fost introdusă în lume de către arabi, între 1411 și 1441. În Franța, la Landes, a fost produsă o “apă de foc”, ce a fost utilizată inițial ca și leac terapeutic. Ulterior, atunci când s-a descoperit că depozitarea acesteia în butoaie dezvoltă diverse arome care de care mai îmbietoare, acesta s-a transformat într-o băutură “de plăcere”. Armagnacul este fabricat în sud-vestul Franței, în Pays de Gascogne, unde regăsim trei regiuni de producție distincte.- Bas Armagnac: în acestă regiune se produc cele mai prestigioase Armagnac din lume, cunoscute după buchetul lor bogat de prune.
- Regiunea Ténarèze: aici se produc băuturi foarte parfumate, care sunt uneori mai grosiere decât cele din celelalte zone. În această regiune se produce cea mai mare cantitate de Armagnac, dintre cele 3.
- Haut Armagnac: această regiune este cea mai mare ca și întindere, însă are cea mai mică suprafață de vie cultivată și implicit, cea mai mică producție.