Top 10 Fetească Neagră Premium
#1 1000 de Chipuri Sforile-Fintesti FN 14
SOI: FETEASCĂ NEAGRĂ
RECOLTĂ: 2019
TIPUL VINULUI: ROŞU, SEC
ALC: 17% VOL.
LOCAŢIA VIEI: PLAIUL VITICOL FINTEŞTI, DEALU MARE
PRODUCŢIE: 4480 STICLE
VIN CU DENUMIRE DE ORIGINE CONTROLATĂ, CULES LA MATURITATE DEPLINĂ
DOC-CMD DEALU MARE
#2 Rasova Macici Feteasca Neagra
‘Acest vin este facut din struguri nascuti dintr-un sol care creste viata. Langa care au venit un pic de soare, un pic de ploie, un pic de vant, de ceata, de caldura si de nori. Si multa munca din mainile oamenilor care se intalnesc cu via in fiecare zi.Iar alaturi de ele, am inbuteliat in aceasta sticla timp, atentie si pasiune. Pasiune pe care am cultivat-o si crescut-o atat in Romania, cat si in Africa de Sud, prin cele peste 40 de campanii de vinificatie pe care le-am avut de-a lungul timpului. Si pe care vreau sa o dau mai departe in fiecare pahar gustat,, Razvan Macici
Strugurii au fost recoltati manual, in ladite de mici dimensiuni. La crama, au fost sortati si desciorchinati fara zdrobire si au fost pusi la macerare in cuve deschise de 400 de litri. Macerarea a fost realizata cu un sistem dublu de “pigeage” manual (scufundare a caciulii) si cu un remontaj pe zi, fiind aerisit cu o pompa de mici dimensiuni. Dupa fermentatia alcoolica, vinul a fost tras de pe pielita intr-o cisterna de inox, unde a fost lasat sa se limpezeasca pentru 2-3 zile. Apoi, a fost transvazat in butoaie de 300 de litri, unde si-a desavarsit fermentatia malolactica. A urmat primul pritoc si o perioada de maturare de 2 ani si 6 luni in cinci butoaie noi din lemn romanesc si cinci butoaie de anul doi, timp in care a mai avut parte de inca doua pritocuri. Vinul este imbuteliat fara filtrare si a fost pastrat inca 4 luni in sticla, inainte de lansarea pe piata.
Vinificator: Razvan Macici, produs la Crama Mierla Alba si imbuteliat la Crama Rasova
#3 Sarica Niculitel – Epiphanie
Acest vin roșu obținut din Fetescă Neagră culeasă târziu se distinge prin aromele de fructe negre de pădure, de prună uscată, cu note discrete de condimente și cafea. Gustul este plin, cu tanini fermi, dominat de gemuri care zăbovesc pe buze cu o senzație de dulce neașteptată la un vin sec.
Aerat în prealabil 45 de minute, se poate asocia preparatelor din vânat de talie mare cu blană, brânzeturi maturate cu mucegai nobil, deserturi din ciocolată neagră cu fructe de pădure.
#4 Domeniul Bogdan – Patrar Feteasca Neagra Biodinamic
Pătrar Fetească Neagră exprimă cât se poate de fidel terroirul de Dobrogea. Născută din solul cel mai bogat în humus, cernoziomul, cu capriciile climei temperat-continentală, se arată de un roșu vișiniu blând, iar caracterul lui ne trimite de la fructat la pământiu, cu o structură delicată și taninuri moi.
VIN BIODINAMIC – un vin viu prin excelență. Strugurii din care e obținut sunt neatinși de progresul tehnologiei, ci doar de frământările naturii.
“Dacă vedem o pădure, ne întrebăm cine a udat-o, cine a fertilizat-o? Nimeni! Totul a făcut natura, fără ajutorul nimănui. La fel se întâmplă și cu vița de vie. Viile noastre se hrănesc doar cu ceea ce pământul și cerul oferă, cu ploile care le udă, iar gerul și căldura le sculptează. Viței de vie nu îi lipsește nimic și, veți vedea, nici vinului! Când îl veți bea, veți întelege, cu siguranță, ce înseamnă agricultura biodinamică.” Leonello Anello
Asociere culinară: musaca dobrogeană, sarmale în foi de viță (preferabil de Fetească Neagră) și tochitură de porc.
#5 SERVE – Cuvee Guy de Poix Feteasca Neagra
Prețuiește fiecare clipă petrecută împreună cu prietenii și familia și transformă fiecare moment într-o amintire dragă. Fiecare pahar de Cuvée Guy de Poix este asemeni unui portal al gândurilor. Servește-l alături de preparate cu carne roșie sau vânat, la grătar sau la cuptor, însă bine condimentate pentru a pune în valoare un gust puternic, echilibrat.
Simte-te liber să retrăiești și să parcurgi drumul amintirilor. Mirosul complex pe care îl vei întâlni îți va trezi instinctul de aventurier prin lumea pe care tu o vei crea.
#6 Crama Bauer – Feteasca Neagra
Feteasca Neagra un vin elegant cu aroma inconfundabila de prune uscate,stafide negre si scortisoara.In gust este corpolent cu aciditate medie,taninuri fine,arome de fructe rosii si o dulceata pe final.
#7Aurelia Visinescu – Anima 3 Fete Negre
Culoare
Roșu-grena închis, strălucitor
Buchet
Vinul este rafinat și surprinzător, cu buchet intens de fructe negre bine coapte, ciocolată amăruie și iz vanilic provenit de la lemnul de stejar.
Gust / Postgust
Gustul este bogat, cu nuanțe de prună, marmeladă, cafea și tabac. Finalul este lung și catifelat.
Asocieri culinare
Poate fi servit alături de carne de vită, miel și vânat dar și brânzeturi sau ciocolată neagră.
Alcool
15.0%
Regiune
Satele Fințești și Năeni, Buzău, Dealu Mare DOC – CT
Fermentare
În tancuri din inox verticale, cu irigarea căciulii de 5 – 6 ori pe zi, cu o perioadă de 14 zile în care a stat în contact cu pielița, la o temperatură controlată de 22 – 27°C.
Maturare
Învechit între 12 – 24 luni, în butoaie din stejar românesc și franțuzesc cu coacere medie, medie plus și forte.
#8 Crama Oprisor Feteasca Neagra Premium
Se remarca prin culoarea intensă și arome persistente de fructe roșii confiate, înglobate în ciocolată neagră. Feteasca Neagră a Cramei Oprișor se prezintă printrun prim accent elegant. Senzaţia continuă cu gustul prelung, învăluitor, ușor agresiv al taninurilor puternice, dar bine coapte și perfect rotunjite în lunga perioadă de maturare din butoaiele de stejar.
Este în același timp un vin puternic, dar și voluptos, generos prin energia sa, însă bine structurat și echilibrat . A fost conceput atât pentru a ne desfăta în prezent, dar şi cu potential de învechire, pentru cei răbdători, de peste 10, 20 de ani. Este parte a mesajului de autenticitate pe care Oprişorul il transmite în lume.
#9 Petro Vaselo – Melgis Feteasca Neagra
Magia unui vechi soi autohton, exprimat într-un mod unic, datorită integrării sinergice cu terroir-ul nostru. O experiență mistică de arome primordiale. Complexitate surprinzătoare de fructe negre și condimente, cafea prăjită și ciocolată neagră.
Culoare roşu intens. Arome intense de condimente negre, apoi îmbogățite cu note intense de fructe de padure coapte, cum ar fi zmeură și mure, urmate tente de cacao, humus și lemn dulce. Textură tanică elegantă, consistentă, rotundă şi persistentă .
#10 7ARTS – Feteasca Neagra
Strugurii de Feteasca Neagra au fost culesi manual la final de Septembrie. Vinul a fost maturat timp de 12 luni in baricuri de stejar romanesc.
Te va cuceri prin complexitatea aromelor si a structurii.
Se consideră a fi unul dintre cele mai bune vinuri roșii romanesti, prezentand caractere de fructe picante, afumate si o structură buna a taninului.
Feteasca Neagra este de culoare rosu-rubiniu, cu arome caracteristice de mure. Cireșele negre, prunele și ciocolata sunt de asemenea, detectabile, precum și vanilia.
Feteasca Neagra poate fi asociata cu urmatoarele tipuri de preparate : coaste de porc condimentate, curry de miel, iar ca si desert se potriveste cu budinca de ciocolata neagra.