Top 10 Fetească Albă
#1 1000 de Chipuri Iordache Feteasca Alba
Feteasca Alba Iordache de la 1000 de chipuri este un vin alb sec dar foarte aromat, de culoare galbenă cu reflexe verzui. Gustul este catifelat cu o aromă ce aduce cu cea a fagurilor de miere si a florilor de salcam, completat de o aciditate si fructuozitate excelent balansate.
#2 Crama Bauer – Feteasca Alba
Bauer Fetească Albă este un vin special, pentru care fondatorii cramei au căutat îndelung parcelele cu acest soi autohton care să se ridice la standardele pe care le doreau. Acestea au fost găsite în regiunea Transilvaniei și apoi, urmând filosofia brand-ului, s-au înlăturat pe cât posibil procesele nenaturale, astfel că strugurii sunt presați direct, fără desciorchinare, mustul este clarificat cu ajutorul gravitației și nu sunt adăugate drojdii selecționate. Licoarea nu este cupajată și nici maturată în lemn, păstrându-se astfel cât mai bine naturalețea fructelor, iar rezultatul este un vin excelent de crocant și expresiv, cu un bun potențial e învechire în sticlă. Bauer Fetească Albă trebuie răcit până la 10 grade și servit alături de preparate pe bază de pește, brânzeturi maturate sau brânzeturi cremoase.
#3 Crama Jelna – Feteasca Alba Wild Yeast
Maria Fetească Albă s-a născut din întâlnirea excepțională dintre un soi românesc și cele mai moderne tehnici de producere a vinului. Fermecător, armonios și elegant, acest vin se remarcă prin îmbinarea savuroasă a aromelor de floare de salcâm, pere mature, măr, coajă de grapefruit și lămâie. Maria Fetească Albă are limpezimea și rotunjimea caldă a stropilor de rouă ce mângâie boabele de stuguri în diminețile de vară târzie.
Aspect, culoare: strălucitor, galben-verzui
Miros: floare de salcâm, pară, măr, citrice.
Gust: pere mature, mere, coajă de grapefruit și lămâie; armonios, elegant, echilibrat.
#5 Domeniile Franco Romane Feteasca Alba BIO
Vin prietenos şi revigorant, cu arome de flori de primavără şi final intens de piersici albe.
Se recomanda servirea impreuna cu carne de pasare, fructe de mare, pilaf, ciulama, branzeturi moi, cremoasa
#6 Liliac – Feteasca Alba
Se deschide cu arome de flori de câmp, pere coapte și cârcei de viță de vie. Un vin de culoare galbenă cu reflexii verzui care indică un vin tânăr, proaspăt, răcoritor. Gustul dezvăluie un corp bine conturat cu tente de citrice și post gust lung, ușor amărui, cu note de grapfruit. Este un vin plin de personalita¬te, elegant, savuros.
#7 Casa de vinuri Stefanesti – Marcea Reserve 413 Feteasca Alba
In zona Stefanesti, pe dealul Marcea, solurile acide si grele, cu umiditate ridicata, mentin aciditatea naturala a strugurelui si transfera mineralitate in vinurile obtinute.
Maturarea rezervelor rotunjeste aceasta mineralitate si aciditate ridicata a vinului.
Vin alb sec, baricat in stejar nou romanesc.
#8 Casa de vinuri Stefanesti – Marcea Reserve 413 Feteasca Alba
In zona Stefanesti, pe dealul Marcea, solurile acide si grele, cu umiditate ridicata, mentin aciditatea naturala a strugurelui si transfera mineralitate in vinurile obtinute.
Maturarea rezervelor rotunjeste aceasta mineralitate si aciditate ridicata a vinului.
Vin alb sec, baricat in stejar nou romanesc.
#9 7ARTS – Feteasca Alba
7ARTS – Feteasca Alba
Strugurii au fost culesi tarziu, intre 13-14 Septembrie 2017, manual, in ladite de 10kg. In urma desciorchinarii fara zdrobire, boabele au ajuns fara presare in cuvele de inox unde a avut loc fermentatia alcoolica la temperatura controlata.
NOTE DE DEGUSTARE: Un vin proaspat, cu tonuri verzui in culoare, nas si gust. Marul verde, citricele si notele usor ierboase de pe final sunt in armonie cu aciditatea.
#10 Valahorum – Feteasca Alba
Complex și plin de prospețime, vinul a fost îmbuteliat cu o filtrare ușoară, pentru a nu se pierde nimic din potențialul aromatic și gustativ. Un vin echilibrat și lejer, o bucurie pentru cei care preferă un vin de cursă lungă.
Culoare este verde-gălbuie. Arome proaspete de mere verzi, flori de câmp și fructe tropicale. Gustativ, vinul ne oferă o aciditate bine echilibrată, persistentă și vioaie, unde notele de pepene galben se îmbină plăcut cu aciditatea. Proaspăt și generos, cu un caracter de soi bine exprimat. Delicios acum când este proaspăt, va câștiga în complexitate în următorii doi ani.
Răzvan Macici, cel mai cunoscut oenolog român, se întoarce acasă și semnează vinurile ce aparțin acestei colecții. Obținută din cele mai renumite zone viticole din România – Dealu Mare și Drăgășani, gama Valahorum conține vinuri-poezie ce primesc o semnătură de maestru.