Lebada Neagra este o crama-boutique si se afla in podgoria Sarica Niculitel, una dintre cele mai vechi podgorii din Dobrogea, in imediata vecinatate a partii vestice a rezervatiei Biosfera Delta Dunarii.

Pe aceste plaiuri vita de vie gaseste conditii pedoclimatice unice, respectiv:  expunerea nordica in totalitatea ei,  vecinatatea cu lacurile riverane ale Dunarii, adica partea vestica a Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii si intinsele paduri, aflate in imediata vecinatate la sud, strugurii obtinuti aici avand caracteristici care ofera vinurilor o tipicitate nemaiintalnita in alte areale viticole.

Viile sunt intinse pe 30 de hectare iar soiurile plantate sunt Aligote, Sauvignon Blanc, Merlot si Feteasca Neagra.

Incepand cu anul 2016, cand a fost plantata vita de vie, s-au facut investitii constante pentru dotarea cramei cu cele mai bune echipamente de vinificatie, astfel crama detine tancuri de inox cu temperatura controlata, unitate de zdrobire, presa pneumatica inchisa, combina pentru recoltat strugurii, remorca hidraulica pentru transportul strugurilor, butoaie din stejar frantuzesc si stejar american.

“O vorbă din popor spune că “omul sfințește locul”  și așa este…Însă și locul trebuie să inspire.. .Doar așa poți să creezi, să evoluezi,  să realizezi. Cea mai mare parte din viața mea aparține viei și vinului iar aici, pe domeniile Lebăda Neagră am găsit o viță de vie frumoasă,  un pământ roditor, într-un cuvânt un terroir care face vița de vie unică.  Așa a apărut Egreta Ediția Limitată, o expresie a strugurilor din podgoria Sarica Niculițel. “ – Enolog Lebada Neagra, Marian Andries

“Crama Lebăda Neagră a luat naștere din dorinta de a ne reconecta cu locurile natale și cu istoria din care proveneau familiile noastre.” Nicoleta și Călin Pop, fondatorii cramei Lebăda Neagră