DOMENIILE FRANCO-ROMÂNE este prima plantaţie viticolă BIO din România. Povestea începe cu un vizionar in Dealu Mare, între Gura Vadului şi Săhăteni, unde in anul 2000Denis Thomas, proprietar şi vinificator din Burgundia pune bazele primei plantaţii viticole BIO din România. Asistat de o echipă de specialişti români şi francezi, Denis Thomas preia şi dezvoltă o plantaţie de 45 de hectare, într-o zonă din Dealu Mare, unde terroirul, similar celui din Burgundia, permite producerea de vinuri româneşti în spirit franţuzesc.
Începând cu anul 2020, Domeniile Franco-Române aparţin unui grup de investitori români care intenţionează să-şi valorifice pasiunea pentru viticultură pentru a aduce vinurile cramei mai aproape de consumatorii din România dar şi de cei din străinatate. Misiunea investitorilor vizează modernizarea cramei, extinderea capacităţii de stocare şi de vinificaţie, dar şi dezvoltarea plantaţiei BIO care a adus României, în anul 2006, primul vin certificat Ecocert.
Deşi crama este în plin proces de rebranding, noii investitori îşi doresc să onoreze munca fondatorului Denis Thomas şi să fie prezenţi pe piaţa HORECA, a magazinelor specializate, fizice şi online din ţară şi de peste hotare. Planurile de viitor includ trecerea întregii plantaţii de viţă-de-vie la cultura BIO şi înfiinţarea unei staţii de încărcare a automobilelor electrice cu energie solară provenită de la panourile deja instalate pe acoperişul clădirii. Pe lângă lucrările de renovare şi de modernizare demarate deja din fonduri proprii, se intenţionează mărirea capacităţii de stocare şi de vinificaţie a cramei prin cofinanţare europeană.
La momentul actual, Domeniile Franco-Române au următoarele soiuri în plantaţie:
Struguri Albi (Total 31.4 Ha): Fetească Albă (9.05 ha), Sauvignon Blanc (6.49 ha), Fetească Regală (5.25 ha), Chardonnay BIO (4.49 ha), Tămâioasă Românească (4.12 ha), Riesling Italian BIO (1.10 ha), Muscat Ottonel (0.9 ha).Struguri Negri (Total 54.47 Ha): Pinot Noir BIO (16.0 ha), Merlot (16.0 ha), Cabernet Sauvignon (14.26 ha), Fetească Neagră BIO (6.28 ha), Merlot BIO (1.93 ha).