Crama Averesti este situată în nord-est-ul României, în inima Podgoriei Huși. Vița-de-vie a fost cultivată în această zonă de mii de ani, găsind însemnări despre acest lucru în manuscrisele cronicarilor.

În 1874, însuși boierul Ștefan Negruzzi împreună cu oenologul său francez René Faure au descoperit potențialul acestei zone. Astfel, cei doi au început să cultive această zonă, descoperindu-i potențialul pe care îl poate da vinurilor fabricate aici. Francezul a readus în prim-plan soiuri românești uitate de mult precum Zghihara sau Busuioaca. În același timp, acesta a cultivat și soiuri franceze ca Merlot, Aligote sau Cabernet.

Podgoria Huși este situată în partea de sud-est a Podișului Central Modovenesc și beneficiază astfel de un climat răcoros. Acesta se întinde pe o suprafață de 3000 de hectare. Dintre acestea, 650 de hectare sunt valorificate de către Crama Averesti.

Din anul 2010, crama a început revigorarea culturilor zonei, replantând cele 650 de hectare pe care le are în folosință. În același timp, s-a început și construcția unei crame moderne, ce îi ajută pe oenologii și viticultorii cramei să realizeze vinuri de excepție. Totodată, această cramă deține și cea mai mare plantație de Busuioacă de Bohotin existentă la noi în țară. Aceasta se întinde pe o suprafață de aproximativ 105 hectare.

Soiurile de struguri ce dau atâta savoare vinurilor ce se regăsesc la Crama Averesti sunt Busuioaca de Bohotin, Muscatul Ottonel, Tămâioasa Românească, Zghihara, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Albă, Feteasca Regală, Aligote, Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir și Merlot. Toate aceste soiuri sunt frumos împletite în vinurile cramei, dând astfel o savoare autentică ce nu de multe ori a fost premiată la diverse concursuri naționale și internaționale de elită.